Signalen

Benjamin is aan het wennen op een nieuwe school. En dat vindt hij reuzespannend! Ik ook, trouwens.
Als we naar school gaan, zie ik allerlei signalen die Benjamin geeft. Hij geeft heel duidelijk aan dat hij spel nodig heeft om alle spanning die er bij hem omhoog komt te verwerken.
Waar zie ik dat aan vraag je je nu af?
Dat begint eigenlijk thuis al! Daar gaat hij rondjes om de tafel te rennen, waarbij ik hem moet pakken bijvoorbeeld. Het pakken geeft aan dat hij het moeilijk vindt om iets los te laten.
Op het moment dat we bij school aankomen en ik de auto uitstap, begint het volgende spel. Ik doe zijn deur open zodat hij kan uitstappen en dan zit hij ineens op de achterbank. Ik doe dan heel verbaasd: hè hier was Benjamin toch net? Waar is hij nou gebleven? En dan zie ik hem op de achterbank. Ik zeg dan heel verwonderd ‘ooo je wilt er achter uit’ en doe de deur dicht en de achterdeur open. Dan zit hij natuurlijk op de voorstoel en ik ben weer heel erg verbaasd ‘hè net zat hij hier nog, waar is hij nou gebleven??’ Dat vindt hij allemaal supergrappig, en ik ook natuurlijk ;). Dat doen we een paar keer en dan mag hij kiezen of hij voor of achter wil uitstappen. Dit spel is een vorm van contingentiespel. Waarbij je kind (even) de controle heeft.
Als we dan op het plein komen moeten we nog weer een paar keer pakkertje spelen. Hoe meer hij lacht, hoe meer spanning hij kwijt is.
Daarna loopt hij heel rustig mee de school in en begint daar het proces van afscheid nemen.
Dat gaat gelukkig erg goed, maar dat kan ook komen doordat we in de ochtend al symbolisch spel hadden gedaan. Daarbij had ik wat knuffels geïntroduceerd die bepaalde personen voorstelden – een juf, mijzelf en hij had al een knuffel bij zich, die was hij zelf.
Het leuke van symbolisch spel is dat het heel natuurlijk voelt voor kinderen maar dat ze er heel goed hun emoties mee kunnen verwerken. Zo kun je op een hele natuurlijke, speelse manier je kind helpen bij het verwerken van dingen die gebeurd zijn of ze voorbereiden op dingen die nog gaan gebeuren. Zoals afscheid nemen!

Wil jij ook graag de signalen die je kind geeft beter leren zien, en er op inspelen? Zodat je kind zijn behoeften nog beter gezien en vervuld worden, en hij moeilijke momenten samen met jou kan verwerken? Neem contact met me op via dit formulier!