“Kinderen hebben verbinding nodig, geen isolatie”

Aletha Solter, Ph.D. Aware Parenting Instituut

Ik ben Colette Rijm, getrouwd met Arnaud en moeder van onze 5 kinderen. Toen ik moeder werd wist ik niet heel veel van kinderen of opvoeden. Er was wel iets wat ik zeker wist: ik ga het anders doen dan mijn eigen moeder. Er waren veel momenten waarop dit lukte. Nadat ons tweede en derde kind er waren, wist ik zeker dat ik alles wist over opvoeden en ook dat ik er heel goed in was.

Toen kwam ons vierde kind een paar jaar later. Ik merkte dat alles wat ik de afgelopen jaren geleerd en toegepast had, niet werkte bij dit kind. Hij was totaal ongevoelig voor straffen of belonen. Ging gewoon zijn eigen gang met hier en daar wat bijsturing van onze kant. Door zijn sterke wil moest ik echt opnieuw op zoek naar een manier om met onze kinderen om te gaan. Toen zijn broertje werd geboren werd zijn wereld – en die van ons – op zijn kop gezet. Gelukkig kwam ik via een vriendin bij Aware Parenting uit.

Sinds een jaar of 2 zetten we de opvoedtools van Aware Parenting in in ons gezin. Sindsdien is het een stuk gezelliger geworden bij ons thuis. Niet meer straffen of belonen, altijd op zoek naar de behoeftes achter het gedrag van onze kinderen en ook in verbinding met onszelf en onze kinderen.

Sinds oktober 2022 ben ik een gecertificeerd Aware Parenting Instructeur. Wat betekent dit in de praktijk? Dat ik je kan helpen om voor jouw gezin een fijne, liefdevolle plek voor iedereen die bij je woont te creƫren.

Een voorbeeld: toen ik bij jou kwam was mijn hoofdvraag: “Hoe krijg ik mijn kind aan het spelen?”. Wat me vervolgens het meest heeft gebracht was jouw vraag waarmee ik ben gestopt na mijn burn-out. Gek genoeg was dat antwoord “spelen, gek doen en creatief zijn”. Mijn kind spiegelde dat en jij liet het me inzien!

Vervolg van de review van Annemieke